„London Calling: Gotje, Vestvud, Mekvin“– tema šestog stručnog vođenja kroz izložbu

Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje u Muzeju savremene umetnosti

Stručna vođenja istoričara mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, održavaju se i predstojećeg vikenda u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.
Tema šestog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (23. i 24. januar) u 12:00 sati, je – „London Calling: Gotje, Vestvud, Mekvin“.
Inspirisani temom, tim MSUB pripremo je specijalnu poslasticu za svoje posetioce – stručno vođenje na engleskom jeziku u subotu, 23. januara, u 12 časova. Ako ovaj vikend želite da „otputujete“ i osvežite svoje znanje engleskog jezika ili imate prijatelje koji nisu sa našeg govornog područja, onda je poseta izložbe u subotu u 12 časova pravi izbor za vas.

FOTO: Bojana Janjić

„Kao pariski modni dizajner, Gotje je izuzetno privržen svom gradu koji mu je neretko služio kao mizanscen za njegove kreacije. Topos grada kao prostora emancipacije slobode ali i kao
prostora „urbane divljine“ različitih subkultura oduvek je zauzimao posebno mesto u Gotjeovoj kreatorskoj poetici. Od početaka njegove karijere, London je za Gotjea bio urbana džungla,
neiscrpan izvor inspiracije, ali i grad koji ideju pobune i anti-komformizma estetizuje putem mode. Značaj Londona za Gotjeov modni izraz najviše se oslikava u intervjuu za Gardijan iz
1986. godine, u kojem je francuski kreator izjavio da „voli London i smelost Britanaca koji se usuđuju da pokažu svoje ličnosti kroz ono što nose“. Pank i ska pokreti, Džejms Bond, ekscentričnost Londonaca i naravno, Gotjeova fasciniranost Vivijen Vestvud omogućili su mu da francuski modni istoricizam poveže sa sadašnjošću, transponujući estetiku londonskih ulica u svoj dizajn.

Uporednom analizom Gotjeovih kreacija i ostvarenja kultnih britanskih dizajnera, Vivijen Vestvud i Aleksandera Mekvina kao predstavnika estetike londonskih subkultura, vođenje akcentuje interkulturalni potencijal mode i njenu ulogu u kulturnim revolucijama, preispitujući ideju modne prestonice. – ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić. Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno držanje rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.


Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30 i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB,, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a: dk@msub.org.rs . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.
Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs.

Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.
Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000.
godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke. Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.
Izložba traje do 14.februara 2021.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.