Ovih dana smo razgovarali sa novinarkom, voditeljkom i urednicom beogradske redakcije televizije Kopernikus Natašom Femić.


FM42: Nataša, kako se pripremate za vođenje emisije Srbija online?
Budući da i uređujem emisije koje vodim, priprema mora da bude temeljna. Od pronalaženja što više informacija o samom sagovorniku, ali i o temi,do prijatnog vizuelnog utiska. Svaka osoba koja radi pred kamerom mora da shvati da je tu zbog gledalaca i sagovornika. Mi praktično gostujemo u njihovim kućama, a zna se da mora postojati elementarna kultura kada u nečiju kuću ulazite.

FM42: Kako bi opisali vaš rad na televiziji?
Novinarstvo i rad na televiziji je nereko sticaj okolnosti i sticaj srećnih slučajnosti. Tu ne odstupam ni ja od pravila. Praktično sam se tokom studija sociologije spremala da nastavim školovanje tako što ću upisati socijalnu psihijatriju, ipak par nekih saveta značajnih figura u mom životu me odvelo u medije . Kalila sam se dugo kroz različite redakcije i tek sada mogu posle 12 godina rada da kažem da sam novinar i voditelj.Kakav? Prosudite sami.

FM42: Na koji način se vi kao novinarka informišete? Koje teme vam najviše privlače pažnju?
Činjenica je da je vreme novih tehnologija olakšalo pristup informacijama. Najčešće koristim internet, informacije koje mi sami sagovornici šalju, ali imam iskustvo odlaska u arhive velikih novinskih kuća,što je poseban užitak za svakog ko ima svest o tome da kako štampani tako i elektronski mediji ne počinju sa našom generacijom i da su mnogo pre našeg rođenja stvarana velika imena novinarske profesije. Teme koje su mi najbliže svakako spadaju u domen kulture i zabave ali i religije, iako sam dugo godina radila kao novinar informativne redakcije. Za novinara je najbezazlenije da upravo radi u pomenutim oblastima jer tada može da izbegne etiketirenje ili nesvesno bojenje političkim bojama. Moja poltika i religija je ljubav i samo njene boje priznajem.

FM42: Koji gost je ostavio najjači utisak na vas?
Teško je izdvojiti jednog….Imala sam priliku da upoznam mnoge dobre i mudre ljude. Ljude koje ću pomenuti su pojednako kvalitetni u svakom pogledu i tokom emisije ali po gašeću kamera. To su pre svih Aleksandra Kovač, Minja Subota, Tihomir Stanić,Maja Rakovic, bivši srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, ali i glumica Milica Milša. Svi oni čvrsto stoje na zemlji uprkos uspehu i karijerama koje su iza njih. Ukradem poneku njihovu mudrost i za sebe.Ne zameraju mi zbog toga.

FM42: Koga biste izdvojili kao uzor u svom poslu?
Volim onu staru školu novinara… Peca Popović i Mira Adanja –Polak su žive legende i nadam se da ću jednom i ja imati takvu kilometražu , da mogu sebe da bez stida nazovem njihovim kolegama.

FM42: Kako najradije provodite slobodno vreme?
Imam neke svoje male rituale opuštanja, tu pre svega mislim na jutarnju šetnju Kalemegdanom uz muziku omiljene radio stanice Naxi, ali i na vođenje meditacije. Čovek mora da se resetuje i uskladi prvo sa sobom posle napornog dana. Kada u tome uspem, obožavam da odem sa dragim ljudima u pozorište ali i na kvalitetne koncerte.

FM42: Poruka za čitaoce FM42 magazina.
Neka vam krešu krila, vi letite srcem i na kraju će pobeda biti na vašoj strani.