Connect
To Top

FashionMag42 vam predstavlja intervju sa manekenom Nikolom Bijanić

FM42: Da li mozes da nam kažeš nešto više o tvom poslu?
Ono što verovatno znate, posao modela podrazumeva koračanje na modnim pistama na kojima se prikazuju kolekcije za dolazeću sezonu, tu su i razna slikanja – magazini, kampanje, lookbook-ovi, kao i snimanja – reklame, spotovi, filmovi. Međutim, da bi do angažmana došlo odlazi se na kastinge i fitinge gde se vrši izbor modela po određenim kriterijumima.

FM42: Kako je sve krenulo? Otkud ti u modnom svetu?
Uh. To je zanimljiva priča. Bilo je to negde oko 15 časova u beogradskoj “Zari”, u Knez Mihailovoj, nakon polaganja prijemnog ispita za farmaciju (mami za dušu). Sećam se trebale su mi nove bermude, ali sam se umesto sa njima, nenašavši ono što sam želeo, kući vratio sa ubačenom vizit karticom modnog stiliste Filipa Maksimovića. Jednostavno mi je prišao i pitao da budem model. Kroz glavu su mi prošle reči moje profesorke engleskog jezika da se tako nešto neće desiti nama, već da su to samo američke bajke i da je najverovatnije reč o trgovini ljudima, zbog čega je moj odgovor bio da nisam zainteresovan, a njegov da razmislim… Kasnije, po nagovoru prijatelja iz mog rodnog mesta, Vrnjačke Banje, i više sličnih pitanja, proverio sam podatke sa kartice i okrenuo broj telefona na dnu. Ubrzo nakon toga smo se sastali i dogovorili moj prvi posao – prezentazija muških luksuznih odela, italijanske dizajnerske porodice Rubinacci na prestižnom dogadjaju u regionu “24 Sata Elegancije”, na Belom Dvoru.

FM42: Znamo da dosta putuješ i studiraš. Kako uspevaš da uskladiš i jedno i drugo?
Odgovor je jednostavan – teško. Osim modelinga, trenutno studiram na FON-u, smer za Informacione sisteme i tehnologije. Jedna strana uvek mora biti okinuta zarad druge i obrnuto. Oba moja izbora zahtevaju maksimalnu posvećenost i požrtvovanost, ali eto, nekako i dalje plivam u dva mora.

FM42: I za kraj, koji su modni poslovi ostavili poseban utisak na tebe?
Pa ima ih mnogo, ali neka od najdražih su: moj prvi posao sa modnom agencijom, kao zastupnikom – muzički video sa Svetlanom Ražnatović u Beogradu, prvi posao u Milanu – revija na milanskoj nedelji mode – Archetipo odela, slikanje za Men’s Health Srbija koje mi je bilo najveća želja na početku karijere, slikanje za italijansko mleko “Perfectlands” u Pekingu sa trogodišnjom devojčicom čije sam ime zaboravio, internacionalna reklama za Back’s pivo u Zagrebu i navešću revije Milice Vukadinović i Marka Glavinića sa zadnjeg beogradskog fashion week-a koje su se održale pre dvadesetak dana. Photocredits: Dejan Milićević, Miodrag Miša Obradović, Lookbook Biljana Tipsarević, Movem Hugo Boss Dušan Milenković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in INTERVIEW42

more posts
%d bloggers like this: