FM42: Stefane, kada ste shvatili da želite da se bavite modnim dizajnom?
Kostimi za operu su često tradicionalni, teški, neretko neprijatni za nošenje ili pak u novijim produkcijama prelaze u svoju sopstvenu suprotnost, u neku formu sirovog minimalizma koji naginje praktično oslobadjanju od kostima. Ja nisam uspeo da vidim neki blagi prelaz izmedju ova dva „manira“ i došao sam na ideju da dam neki svoj skromni predlog. Kostim je i dalje u funkciji lika, a dobija notu glamura koji bi privukli posetioca. Otišao sam korak dalje, priznajem prilično smelo, i sve to pretvorio u modni sadržaj, napravio eksperiment i čekao da vidim reakciju. Modni dizajn je veliki izazov, ogromno polje za stvaralaštvo koje pruža neiscrpne mogućnosti multimedijalnog izražavanja. Kako i lično sazrevam ja povezujem svoje talente i interesovanja, pritom ih ne suprostavljajući, već naprotiv jačajuci inspiraciju u tom mnoštvu. Dokle god mi modni dizajn prija i ne ugrozava muzičko stvaralaštvo, ja ću ostati u tom polju.

FM42: Kako izgleda vaš proces stvaranja kolekcije?

Dosadašnje dve kolekcije su u potpunosti bile inspirisane muzikom od prvog trenutka. Muzika mi je diktirala šta želim da kažem i pokažem na modnoj pisti, ocrtavala lik žene za koju kreiram, što je dalje vodilo do samog dizajna i odabira materijala, detalja, iscrtavanja veza i tretmana materijala. U tom procesu nailazio sam na materijale u Londonu i Bordou koji su sami za sebe bili izuzetno jaki i donekle me usmeravali u dizajnu.

FM42: Za kakve devojke/žene kreirate?

Kreiram za sve, i to ne mogu dovoljno puta ponoviti. Na kreatoru je odgovornost i dužnost da napravi komad bilo da je “custom” ili u velikoj produkciji koji  će odgovarati različitim figurama, jer smo svi različiti, a svima nam je potrebna dobra odeća. Postoje neke tradicije koje takodje rušim pozivajući dame nemanekenskih gradja i godina da ulepšaju moju reviju i pokažu kako fantastično žena zadovoljna sobom, a zatim i odećom koju nosi izgleda.

FM42: Koliko vam je važan kroj haljine i izbor materijala?
To je uz dizajn svakako presudno. Zato i saradjujem sa najboljim modelarima i krojačima kao i dobavljačima materijala u Srbiji, Engleskoj, Fransuckoj i Švajcarskoj…Nekada satima samo posmatramo material na krojačkom stolu razmatrajući i računajući kako da ga krojimo. Najmanji detalj može da učini i upropasti model ako nije izveden do savršenstva. Zato ovde sa punim pravom govorim o Visokoj Modi, jer znam kako izgleda proces stvaranja Stefan Djokovich Couture komada, i definicija je Visoke Mode.

FM42: Nedavno ste prikazali kolekciju venčanica na sajmu venčanja u Hiltonu. Kakvo iskustvo nosite sa Belgrade Wedding Show-a?

Da, oduševljen sam reakcijama dama koje su nas posetile na sajmu. Trudio sam se da ponudim širok izbor modela, nijansi i stilova venčanica pa čak i odela kao opcije. Moram priznati da su se dame ipak nakon razmatranja češće interesovale za klasičan kroj balske haljine, sirene… Moram reći da je velika privilegija raditi haljinu za mladu, jer time postajete deo njihovog najlepšeg dana koji će zauvek pamtiti, a to je nešto zaista predivno.

FM42: Pred kraj godine prikazali ste kolekciju visoke mode, beogradskoj modnoj publici. Da li ste zadovoljni reakcijama publike?

Prezadovoljan sam reakcijoma publike pre svega na samoj reviji gde je prva kombinacija i otvaranje već dobilo ovacije što je bila česta pojava do kraja revije. Imao sam čast da se na pisti pojave neke divne umetnice i osobe poput Danice Maksimović, Tamare Dragičević, Marine Ćosić, Lene Kovačević, Adriane Čortan, Jelene Dimitrijević koje su mi učinile veliku čast podrzavši mene i moj brend tom prilikom.

FM42:  Na čemu trenutno radite?

Trenutno završavamo pripreme za premijeru predstave “Kada je Niche plakao” u režiji Gorana Jevtića, gde sam radio kostimografiju. Glumačka podela kao i sve ostale karike projekta su fantastične i obećavamo Vam sjajan dogadjaj i pozivam Vas toplo da u sledećem periodu pogledate predstavu u Pozorištu Kulturne ustanove Vuk Karadžić. Zatim putujem u Shanghai nakon čega počinju intezivne probe za opersko gala veče koje pevam 19.og marta. U pripremama su i revije koje spremamo za inostrano tržište, ali ne mogu mnogo o tome još uvek da govorim.

FM42: Poruka za čitaoce FM42.

Hvala Vam na vremenu koji ste mi posvetili, uživajte u danu i umetnosti. Posetite našu Instagram i Facebook stranicu. Kao i Nello Santi Butik u ulici Kneza Miloša 9 u Beogradu ili naš atelje na zakazivanje. Vidimo se tamo!