Inspiraciju nalazimo u svakodnevnom životu, ali i u prošlosti. Štrikanje je specifična veština koja vuče duboke korene, volimo da se u našim modelima iskombinije ta dugačka istorija na moderan način.

FM42: Kako je nastao Ayana Atelier?
Ayana atelier je dugogodišnja želja koja je došla sada u pravom trenutku. Od malih nogu smo sestra i ja volele da budemo originalne sa našom odećom. Od toga da smo menjale garderobu sa malim detaljima do toga da sam ja naučila od bake i mame da štrikam, vezem i šijem da bih pravila originalne komade. Razlog zašto smo se odlučile da krenemo sa ručno štrikanim dzemperima za našu prvu kolekciju jeste da mnogo cenimo trud i generacije koje su se bavile ručnim radom, koji na žalost više nije toliko cenjen. Naš cilj jeste da donesemo mladjim generacijama čucni rad koji se stotinama godinama usavršava, ali na moderan način kroz “trendy” dzempere. Ayana atelier jeste način da štrikanje dovedemo na nivo da krene opet da se ceni “spora moda” i ručni rad koji je radjen po meri sa naj kvalitetnijim vlaknima, a ne veliki brendovi koji masovnu proizvode sa sintetičkim materijialima.

FM42: Kako izgleda proces izrade dzempera?
Proces je prilicno individualan, mi imamo nekoliko modela za sada koji su nam jako popularni, ali smo uvek za saradnju sa klijentom. Imamo mogućnost da modifikijemo neke detalje na dzemperima, ili da promenimo boju zato što želimo da niko nema isti dzemper. Svaki dzemper je radjen po meri, tako da je uvek perfektano stoji. Kada se dogovorimo onda kreće proces ručnog rada. Mi zapošljavamo žene sa područija Srbije koje su od svojih mama i baka prenele znanje štrikanja i ručnog kreiranja. Zbog velikog broja narudzbina, dzemper se čeka od nedelju do dve, ali je zaista vredno svakog minuta čekanja. Zato što na kraju imate u rukama nešto što ste vi zajedno sa našim Ayana atelier damama smislili i realizovali. Svaki dzemper je pravljen od najmekše vune i zaista je predmet za insvesticiju koji će vam trajati kao “statement piece” godinama. Nakon izrade dzempera saljemo ga na kućnu adresu i plaća se pouzećem.

FM42: U čemu nalazite inspiraciju?
Inspiraciju nalazimo u svakodnevnom životu, ali i u prošlosti. Štrikanje je specifična veština koja vuče duboke korene, volimo da se u našim modelima iskombinije ta dugačka istorija na moderan način. Prelepa stvar u vezi rada sa vunom jeste to da možete da je oblikujete u šta god hoćete da napravite, i da u svakom momentu kreacije možete nešto novo da dodate ili izmenite i time je svaki komad drugačiji!
Inspiraciju nalazimo dosta u tome šta bi mi želele da nosimo, a da ne bude tipično.

FM42: Kakve devojke se pronalaze u vašim kreacijama?
SVE! Sestra i ja smo totalna kontra kada je u pitanju moda, tako da je nama bio cilj da mogu naše dzempere da nose devojke od 15 godina do dama od 50 +. Uklapaju se uz klasičan stajling sa košuljicom i pantalonicama, do grunge fazona sa iscepanim farmerkama majcom i martinkama, do toga da su ih i devojke nosile uz haljine da bace kontru na fancy and cool. Mi želimo da svaka žena može da se nadje u nasim kreacijama na svoj način i da individualno iznese svaki komad. Baš zbog toga dozvoljavamo izmene naših kreacija tako da svaki klijent može da doda malo svog “duha” u svoj dzemper. Sledeci korak jeste da damo i muškarcima šansu da se nadju u nasim kreacijama i radimo na muškoj kolekciji koja stiže jako brzo!

FM42: Gde možemo da saznamo više o brendu?
Na našem instagram profilu! Ako imate bilo kakvih pitanja tu smo da vam pomognemo, uvek možete da nas kontaktirate putem DM-a.