ELLA ZUBROWSKA: Moja filozofija je jako jednostavna. To su veliki i statement komadi.

Od devojčice koja je mislila da mora da kreira svoje haljine iza pozorišne scene u Poljskoj, do priznate svetske dizajnerke nakita o kojoj pišu Vogue i Elle, otkrijte zašto je baš Ella Zubrowska dobro čuvana tajna onih istinskih modnih krugova i kako broj pratioca na Instagramu ipak ne garantuje uspeh. Zbog čega je bitno biti okružen lepotom, koji su pet stejtment komada pravih Parižanki i zašto su leptirići u stomaku prepredeni saznajte u priči sa ovom bezvremenskom jakom ženom koja balansirajući između daleke prošlosti i budućnosti stvara magiju kojoj je nemoguće odoleti.

FM42:Komadi nakita koji dizajniraš su izuzetno rafinirani i predstavljaju svojevsnu refleksiju fuziju kulture i umetnosti sa jakim ličim pečatom. Kada si tačno shvatila da želiš da gradiš karijeru dizajnerke nakita?
Nikada nisam mislila o dizajnu kao o nečemu što bi se nazvalo poslom ali sam sa druge strane još kao devojćica volela da kreiram haljine i kostime sa svojom majkom. Ona je inače pozorišni kostimograf i set dizajner u pozorštu, tako da je bilo tako podrazumevano da sama treba da pravim svoje haljine. U jednom trenutku sam sa svojim ocem napravila par komada nakita koji inače radi sa antičkim umetninama. Onda sam dobila i ćerku, i više nisam htela da radim kao freelance fotograf pa sam krenula da istražujem. I na kraju, na Bijenalu u Parizu, devojka koja radi za Cindy Chao je primetila moj broš, jako joj se dopao, gde sam ja pomislila da je to zaista nešto čime bih mogla i profesionalno da se bavim

FM42: Kako tvoj život koji se odvija na relaciji Poljska- Pariz utiće na samu dinamiku i inspiraciju, I kako je zapravo ta snažna veza između porodice koja je već dugo u umetnosti I same umetnosti uticala na tebe I osmišljavanje svega vezano za tvoj rad?
Prvo, baš cela pozadina, moja porodica, poreklo i okruženost umetnošću su oblikovali i mene i moj rad, sasvim sigurno. Mislim da mi je sve to dalo onaj najfiniji osećaj za sve forme umetnosti i sam senzibilitet vezan za estetiku i lepotu. Mojo tac je uvek svima govorio kako bi želeo da svi budu okruženi lepotom, i to je postalo moje stremljenje. Zato i volim Francusku i Pariz. Grad prepun inspiracije. Neverovatna arhitektura koju možete videti na svakom uglu, u svakoj ulici. Sve to je tako magično.

FM42: Reci mi nešto vezano za samu kreativnu inspiraciju nove kolekcije.
Na prvom mestu, moja glavna inspiracija je uvek nekako bila i ostala istorija umetnosti. Onda tražim oblike i forme koje mi izgledaju interesantno. Ponekad naiđem na neku umetninu koju potpuno preoblikujem u nešto u mom duhu ali suština ostane ista. Nedavno sam npr. Bila inspirisana crtanim filmom Mia koji gleda moja ćerka, crtani je o jednorozima i elfovima. Takođe sam kostim koji Miin lik nosi je zasnovan na stvaralaštvu Gustava Klimta. Kakvo je to otkriće bilo!


FM42: Neko je jednom rekao da su dijamanti najbolji prijatelji svake devojke. Da li to I danas važi? Ili su možda neki drugi materijali više u trendu i interesantiji?

Još uvek dijamanti imaju status ultimativnog luksuza i ne znam da li će se to ikada promeniti. Lično volim da nosim neke statement komade od zlata i dijamantski prsten. To su dve potpuno različite priče koje se jako dobro uklapaju.

Znaš, kada sam pravila svoje prve komade nakita, prosto sam krenula jer sam želela nešto drugačije, nešto nesvakidašnje, a nikako nisam uspevala da nađem. Pojedini komadi koji mi se dopadaju I koje bih želela da imam su bili i još uvek su izvan mog budžeta, a želela sam nešto jedinstveno.

FM42: Kojima dvema ikonama stila se diviš- jednoj živoj, i jednoj koja to više nije?
O Bože, upravo sam shvatila da su svi mrtvi, haha. To bi bila Marlene Deitrich i ne samo zbog njenog jedinstvenog stila, već zato što je moja baka jako ličila na nju.
A što se tiče onih koji su živi, hm, današnje ikone su okružene armijama stilista što je zaista divno jer možemo videti neka fantastična izdanja. Ali lično više cenim autentičnost. Opredelila bih se za francusku novinarku i modnu kritičarku Sophie Fontanel. Ona zaista ima neverovatan stil i voli da se igra sa modom. Savršen francuski stil kao svakodnevna inspiracija u jednom.

FM42: Koja je tvoja filozofija vezano za sam nakit? Kako lično voliš da kombinuješ svoje omiljene komade?
Moja filozofija je jako jednostavna. To su veliki i statement komadi. Većinu vremena nosim ono što bih nazvala svojom uniformom a koja se sastoji od bele muške košulje i muških pantalona, dodam svoje minđuše ili ogrlicu i osamdeset procenata vremena tako izgledam a opet svaki put drugačije. Bezvremenski je, elegantno i udobno, što mi omogućava da budem brza i efikasna. Jako je bitno držati se jednostavnih principa. Dodam i neki od komada svog dizajna kao statement prsten ili minđuše i to je to, ceo stajling je potpun. Ostalih dvadeset procenata vremena zaista volim da podivljan i poigravam se sa bojjama i zlatom, što je naravno mnogo teže, ali rezultati budu tako zabavni.


FM42: Imaš zaista neverovatni lični stil I harizmu, pored svega što radiš takođe si aktivna u širenju svesti o globalnom zagrevanju I zagađenju I svemu vezanom za podizanje svesti I propagirenjem zdravijeg života. Koliko je takav vid ličnog pristupa bitan u doba digitalizacije I modernog doba, sam taj glas, osoba kao sveukupno biće koja stoji iza svega?

Ja imam taj veoma lični pristup vezano za sve što radim. Moj stil, rad, moja ćerka. Sve je povezano. Pokušavam da povežem ljubav prema antičkoj umetnosti sa modernim dobom kroz nakit koji dizajniram. Želim da vodim računa o svemu što radim i predstavljam baš onako kako brinem i o svojoj ćerki. I tako se nekako sve spoji u celinu. Takođe želim da budem odgovornija što je više moguće, da donosim ispravne odluke i pravim prave izbore i po mogućstvu inspirišem druge da slede moj primer. Živim vrlo ekološki osveščeno i o tome stalno razgovaram sa drugima, prosto vidim da ima svrhe. I snažno verujem da povratak korenima može spasiti planet. Što se mene tiče mislim da smo zaista otišli predaleko, želimo previše, uzimamo, otimamo, kupujemo previše a ne dajemo ništa za uzvrat, ne osvrnemo okolo, samo jurimo kao ludi. Ne pitamo se šta nam je suštinski bitno, da li želis Rafaelo ili da udišeš čist vazduh.

FM42: Koliko je Instagram bitan za plasiranje tvog rada na tržište I da misliš da je teško izboriti ase sa konkurencijom u moru plagijatora I instant wannabe osoba?
Kada sam kretala sa svojim brendom, pre nešto više o godinu dana, tek sam počinjala da učim o važnosti Instagrama. Veoma je bitno da se ima dobar profil koji omogućava i dobru vidljivost. To je jako bitno insajderima u modnoj industriji. Tako kreiraš imidž svog brenda. Ali je jako teško nositi se sa konkurencijom profila koji vode profesionalni Instagram kreatori sadržaja. Svoj sadržaj i postove kreiram jako lično i u potpunoj saglasnosti sa svojim ukusom.

A što se tiče plagijatora, odgovor je jednostavan. Znam koliko truda i rada ulažem u svaki komad koji dizajniram za svoje kolekcije. Deo moje duše je u svakom od njih tako da srećno svakom ko proba to da iskopira hahaha.


FM42: Obzirom na to da si svetska žena od stila, koji su po tebi pet stejtment komada?

-bela košulja

– par kul I udobnih pantalona

– parče stejtment nakita

– dobar trenč

– ona predivna haljina koja vam savršeno stoji i kojoj se vraćate svaki put kada zaista želite da se osećate jakom

FM42: I za kraj, da li veruješ u ljubav?
Zavisi od toga šta zovemo ljubavlju. Imam predivnu ćerku I ona je ljubav. Ne verujem u onu plitku hemijsku reakciju koju mnogi ljudi zovu ljubavlju. Naravno da je lep osećaj imati leptiriće u stomaku ali ti leptirići mogu biti jako prepredeni hahaha. Za mene je ljubav naporan rad I put pun prepreka koji retki mogu da savladaju. To je komunikacijski sistem koji nikada niko neće uspeti da predstavi algoritmom. Verujem da postoji, ali što se mene tiče nemam drugu predstavu.

FOTO: Tatiana Hajduk